ASSITEJ Belgium – Kinderkunstenjaar 2019

ASSITEJ Belgium verenigt gezelschappen, kunstenaars, programmatoren en andere professionals werkzaam in de kinderkunsten in de drie gemeenschappen in België. Samen met een honderdtal andere landen is ASSITEJ Belgium lid van het internationale ASSITEJ-netwerk, dat de uitwisseling van kennis en praktijken en samenwerking op het vlak van de kinderkunsten stimuleert om zo de sector te versterken. ASSITEJ komt ook op voor het recht van jonge mensen op cultuur.

ASSITEJ Belgium werd geselecteerd als speerpuntproject 2019 van het Cultureel Samenwerkingsakkoord tussen de Vlaamse en de Franse Gemeenschap. Er staan daarom allerhande activiteiten op het programma die de Belgische (podium)kunsten voor jong publiek ondersteunen, uitdagen, in de kijker zetten en toegankelijk maken.

Een overzicht:

Kick-off Kinderkunstenjaar
15 februari
Het Kinderkunstenjaar 2019 wordt officieel geopend met een feestelijk pers- en netwerkmoment bij BRONKS in Brussel in aanwezigheid van ministers van Cultuur Sven Gatz, Alda Greoli en Isabelle Weykmans van de Vlaamse, de Franse en de Duitstalige Gemeenschap. Aansluitend gaat België ondertiteld / La Belgique sous-titrée van BRONKS in première, een voorstelling over wat het betekent Belg te zijn en een samenwerking over de taalgrens heen.

Internationale dag voor de kinderkunsten
20 maart
Op 20 maart wordt de World Day of Theatre for Children and Young People gevierd. Het wereldwijde ASSITEJ-netwerk zet zich in voor het recht van kinderen en jongeren op cultuur. Samen met partners als cultuurcentrum C-mine in Genk, het AGORA Theater in Sankt Vith en ékla in Strépy-Bracquegnies neemt ASSITEJ Belgium deel aan de actie ‘Take a Child to the Theatre’. Kinderen en hun families die om welke reden dan ook moeilijk toegang hebben tot theater worden uitgenodigd voor een voorstelling of activiteit.

National Gathering
24 mei
Met de National Gatherings biedt ASSITEJ Belgium ruimte aan professionelen actief in de podiumkunsten voor kinderen en jongeren om kennis en ervaring rond specifieke thema’s met elkaar te delen. De National Gathering 2019 vindt plaats in Charleroi tijdens Pépites, een jaarlijks internationaal festival voor de allerjongsten georganiseerd door Théâtre de la Guimbarde. Alfredo Zinola introduceert het wereldwijde Young Dance Network en gastvrouw Gaëtane Reginster stelt ‘Mapping’ voor, een meerjarig Europees onderzoeksproject rond podiumkunsten voor de allerjongsten. Beginnende organisaties en makers kunnen advies vragen aan ervaren zakelijk leiders tijdens een speeddatesessie.

Belgische deelname aan de ASSITEJ International Gathering
2-7 september
Het jaarlijkse congres van ASSITEJ International vindt in 2019 plaats in Kristiansand (Noorwegen). Professionelen uit de hele wereld zullen er samenkomen voor uitwisseling op het vlak van de kinderkunsten en voor het artistieke programma van het SAND festival voor jong publiek. ASSITEJ Belgium organiseert een netwerkreceptie voor Belgische en internationale professionals. Via een open call selecteren we drie jonge makers actief in de kinderkunsten. Zij krijgen de kans zich in te werken in het festival, boeiende contacten te leggen en zich verder te ontwikkelen door workshops.

Belgisch festival voor podiumkunsten voor jong publiek
8-11 november
Als slotevent van het Kinderkunstenjaar vindt een vierdaags kinderkunstenfestival plaats in drie Belgische steden: Brussel, Gent en Luik. Het festival biedt programmatoren uit binnen- en buitenland een overzicht van de kwaliteit en uniciteit van theater voor jong publiek uit de Vlaamse, Franse en Duitstalige Gemeenschap. Kinderen en jongeren, hun families en scholen ontdekken artistiek werk uit de andere gemeenschappen. Naast voorstellingen bevat het programma ook netwerkmomenten voor professionelen.
De selectie van de voorstellingen gebeurt door een internationale jury van experts. Leden van ASSITEJ Belgium kunnen een productie indienen tot 5 april 2019.
Het festival is een samenwerking tussen ASSITEJ Belgium en BRONKS, La montagne magique, KOPERGIETERY, Les Chiroux, La Cité Miroir en het Théâtre Universitaire Royal de Liège.

Workshops voor professionelen

  • Creëren voor de allerjongsten — september-oktober
    • Theater De Spiegel uit Antwerpen en Théâtre de la Guimbarde uit Charleroi zijn internationaal gekend voor hun producties voor de allerjongsten. Samen bieden ze een workshop aan om een nieuwe generatie professionele kunstenaars te inspireren. Makers, acteurs, dansers, poppenspelers … geïnteresseerd in creatie voor kinderen tussen 0 en 4 jaar zijn welkom. De workshop wordt begeleid door Karel Van Ransbeeck en Carlos Laredo.
  • Creëren met kinderen en jongeren — 31 mei
    • KOPERGIETERY in Gent maakt al 40 jaar lang theater met kinderen en jongeren. Het huis organiseert een theaterworkshop waarin aan de hand van beeldmateriaal en in gesprek met ervaren makers op zoek wordt gegaan naar de noden, de mogelijkheden, de valkuilen en de rijkdom van artistiek werken met jonge mensen.
  • Internationaal werken in de kinderkunsten — datum te bepalen
    • Met deze workshop nodigt ASSITEJ Belgium professionelen uit om ervaringen uit te wisselen omtrent organisatorische en zakelijke aspecten van internationaal werken in de kinderkunsten. Grotere structuren delen hun expertise met individuele makers en kleinere gezelschappen.

Kunstenaarsresidenties deluxe
Kunstenaars en artistieke werkplekken in de verschillende landsdelen worden uitgenodigd elkaar wederzijds te inspireren en uit te dagen. Drie makers die op onderzoek uit willen binnen de kinderkunsten gaan in residentie in drie huizen met expertise op dit gebied. Ze werken één week lang op elke plek.

Theatertaxi
Duo’s van professionals – een theatermaker en een dramaturg, een speler en een journalist … – nemen de trein, de tram, de auto of de bus naar een podiumvoorstelling voor jonge toeschouwers. Onderweg gaan ze in gesprek over deze voorstelling en over de kinderkunsten. Een bijzondere reis, om te inspireren en geïnspireerd te worden.

Duobezoeken door journalisten
Twee podiumjournalisten, één uit de Vlaamse en één uit de Franse Gemeenschap, bezoeken samen producties voor kinderen en jongeren aan beide kanten van de taalgrens. Ze delen hun ervaringen met elkaar en met een publiek via hun teksten.

Uitwisseling van programmatoren
ASSITEJ Belgium nodigt programmatoren uit om kennis te maken met artistiek werk en kunstenaars aan de andere kant van de taalgrens. We verwelkomen programmatoren uit de Franse Gemeenschap op onder meer het Krokusfestival in Hasselt (1-7 maart) en Vlaamse programmatoren op het festival Pépites in Charleroi (18-26 mei), de Rencontres in Hoei (augustus) en Noël au Théâtre in Brussel (december).

Uitwisseling van publieken
Om een breed publiek in contact te brengen met producties uit de andere gemeenschappen, ondersteunt ASSITEJ Belgium culturele centra en huizen in grensgemeenten om klassen een voorstelling aan te bieden aan de andere kant van de taalgrens. De voorstellingen gaan gepaard met een ontmoeting tussen de artiesten en de toeschouwers.
Werken alvast mee aan deze actie: BRONKS en La montagne magique en de cultuurcentra van Bierbeek en Bevekom, Halle en Tubeke.

Download de drietalige brochure van het Kinderkunstenjaar 2019 van ASSITEJ Belgium

Commencez à saisir votre recherche ci-dessus et pressez Entrée pour rechercher. ESC pour annuler.

Retour en haut